فرهنگی
خراسان
۱۴۰۰/۱۰/۰۸ ۰۹:۵۲:۲۴
حاج‌قاسم؛ نسخه واقعی از اسطوره «آرش کمانگیر»
حاج‌قاسم؛ نسخه واقعی از اسطوره «آرش کمانگیر»
گفت‌وگوی خراسان با افشین علا شاعر و سراینده منظومه «سربازنامه» در وصف سردار سلیمانی که رهبرانقلاب با اهدای انگشترشان از آن تمجید کردند
خراسان

بعد از شهادت سپهبد حاج‌قاسم سلیمانی که حالا حدود دوسال از آن می‌گذرد، شاعران و نویسندگان متعددی سعی کردند هر کدام به گوشه‌ای از حماسه این سردار شهید در عرصه نبرد با باطل بپردازند و رشادت و شجاعت او را به تصویر بکشند. شهادت سردار سلیمانی، فصل تازه‌ای را در ادبیات پایداری و مقاومت گشود. از جمله شاعرانی که در وصف ایثار و پایمردی شهید سلیمانی شعر سروده‌اند، می‌توان به افشین علا، شاعر شناخته‌شده کشورمان در حوزه شعر آیینی، سیاسی و اجتماعی اشاره کرد که سال گذشته، منظومه‌ای ۲۰۰ بیتی در وصف این سردار شهید سرود و به حضرت آیت‌ا... خامنه‌ای تقدیم کرد و به خاطر سرودن آن تحسین شد و انگشتر رهبرانقلاب را به عنوان هدیه سرودن شعر، از ایشان دریافت کرد. متن تقریظ رهبر انقلاب بر این شعر بلند از این قرار است: «رسا و شیوا و خوش‌لفظ و معنا سروده شده‌است. منظومه ماندگاری خواهد شد ان‌شاءا... . این قریحه و این توفیق را به آقای افشین علا تبریک می‌گویم». در بخشی از این مثنوی می‌خوانیم: «افتاد کمان آرشی دیگر/ در آتش کین سیاوشی دیگر/ از پا ننشست تا که جانش بود/ تا تیر امید در کمانش بود/ در معرکه ماند و جان‌فشانی کرد/ تا شوکت فارس را جهانی کرد». این منظومه چندماه بعد از سرایش، توسط انتشارات «مکتب حاج‌قاسم» و با عنوان «سربازنامه» منتشر شد. در آستانه دومین سالگرد شهادت حاج‌قاسم با افشین علا، درباره تأثیر شهادت سردار دل‌ها بر سروده شدن اشعار حماسی، بر پایه مقاومت و ایثار و نیز، جایگاه جهاد تبیین در این مسیر، گفت‌وگو کرده‌ایم.
 
واقعیتی که به اساطیر پهلو می‌زند
 افشین علا درباره این‌که شهادت حاج‌قاسم سلیمانی چگونه می‌تواند دستمایه سرودن اشعار حماسی باشد، می‌گوید: «قاسم سلیمانی واقعیتی است که به اساطیر و افسانه‌ها پهلو می‌‌زند؛ یعنی ابعاد عظمت او و افق وسیع حماسه‌اش او را به قهرمانان اساطیری شبیه کرده است. اگر آرش کمانگیر در قصه‌ها و افسانه‌ها، مرزهای ایران‌زمین را از دماوند تا جیحون گسترش داد، شهید سلیمانی در واقعیت و در روزگار معاصر توانست حوزه اقتدار ایران را از مرزهای جغرافیایی کنونی تا دریای مدیترانه امتداد ببخشد. در عین حال، او فقط یک قهرمان نظامی نبود؛ به نوامیس و تمامیت ایران و سایر کشورها و ملت‌های مظلوم منطقه می‌اندیشید. بنابراین، یک‌تنه در برابر هیمنه مغرب‌زمین ایستاد؛ غربی که با همدستی اسرائیل و برخی حکام وابسته، غول کریه و موحشی به نام داعش را بلای جان کشورهای اسلامی کرده بود. شهید سلیمانی شاخ این غول را شکست و زنان و کودکان بی‌پناه عراق و سوریه را از شر این گروه خبیث و جانی نجات داد. بنابراین، او فقط متعلق به ایران نیست، بلکه امنیت منطقه ما مدیون اوست. همه این‌ها ایجاب می‌کند که شاعران و هنرمندان درقبال ثبت و ضبط احوال و شخصیت و حماسه او احساس مسئولیت کنند. هرکسی در هر حیطه‌ای از هنر و ادبیات، وظیفه دارد این حماسه حقیقی را به گوش جهانیان و نسل‌های آینده برساند».
 
تبیینِ صلابت، پاکی و مهربانی سردار 
این شاعر در ادامه از جایگاه جهاد تبیین که رهبر انقلاب به آن اشاره کرده‌اند، در این مسیر می‌گوید: «این جهاد، واقعاً ضرورت دارد. چراکه ما در جهانی زندگی می‌کنیم و در روزگاری به سر می‌بریم که نظام سلطه با خباثت ذاتی‌اش، سعی دارد تمام حقایق را وارونه جلوه دهد. غربی‌ها برای رسیدن به مقاصد شوم خود حاضر شده‌اند حتی چهره‌ای به صلابت، پاکی و مهربانی شهید سلیمانی را نماد خشونت و ترور معرفی کنند. درحالی که لااقل به خاطر نابودکردن داعش، جا داشت جایزه ادعایی صلح نوبلشان را به او بدهند. اما به جای این کار، با وقاحت او را ترور کردند. این واقعیت و این ماهیت پلید باید هم برای ایرانی‌ها و هم جهانیان تبیین شود».

الهه آرانیان 

صفحه اصلی خبر اجتماعی اقتصادی سیاسی بین الملل فرهنگی ورزشی ارتباط با ما